Hur du maximerar dina chanser att få bra lånevillkor

 

När du lånar vill du bli beviljad ett lån med så bra villkor som möjligt. Bankerna bedömmer i grunden två faktorer; din kreditvärdighet och din betalningsförmåga.

Din kreditvärdighet: Innan de flesta lån krävs en grundlig undersökning av din tidigare och nuvarande ekonomi, en så kallad kreditupplysning. En kreditupplysning bedömmer din ekonomi och förmåga att betala av ett lån genom att kolla på exempelvis tidigare lån och skulder, betalningsanmärkningar, inkomst och ägande av fasitighet med mera. En person som sköter sin ekonomi får en högre kreditvärdighet än en som inte gör det. 

Din betalningsförmåga: Det andra är att bankerna undersöker din förmåga att betala av ett lån. Här spelar din inkomst och tidigare betalningsanmärkningar stor roll. Om din betalningsförmåga är bra får man i regel låna större summor till bättre villkor. Hur ökar man då sin kreditvärdighet och betalningsförmåga? Här nedan har vi listat några användabara tips för att förbättra dina villkor:

      1. Gör en kreditupplysning på dig själv

Att ha koll på sin egna ekonomi innan man tar ett lån är väldigt förmånligt. Du kan därför göra en kreditiupplysning på dig själv för att då se din ekonomistatus svart på vitt. Exempelvis kan du på MinUC.se beställa en kreditupplysning på dig själv utan att det registeras som en förfrågan hus UC, där med inte påverkar din kreditvärdighet. 

      2. Jämför mellan olika långivare 

Det är viktigt att inte bara ta första bästa långivare, man måste sätta sig ner och jämföra olika långivare. Det är ofta att det finns gömda avgifter och kostnader som kan öka din ränta och påverka totalkostanden markant. Det kan vara smart att göra denna process genom en låneförmedlare eftersom du då kommer kunna jämföra 20-30:tals banker med endast en kreditupplysning. 

      3. Betala av så många krediter och avbetalningar du kan 

Att ha massor av gamla kvarliggande småkrediter och avbetalnigar när man ska ta ett lån kommer att sänka din kreditvärdighet. Det är därför bättre om du betalar av så många av dina skulder som möjligt innan du ansöker om ett lån. För de lån och krediter som fortfarande ligger kvar kan det också vara fördelaktigt att samla dessa, vilket du kan göra genom de flesta stora långivarna. 

      4. Säg upp dina outyttjade krediter

Ibland kan du ha kvarliggande krediter som du kanske inte ens vet om att du har. På MinUC.se kan du beställa ett kreditupplysningsutrag helt gratis. Du kan där se vilka krediter som du har liggandes och därefter ringa och säga upp dessa. Oavsett om dessa krediter är färdigbetalade eller inte kan dessa påverka din kreditvärdighet. 

      5. Sök tillsammans med en lånmedtagare

Två är alltid bättre än en. Att ansöka om ett lån med en lånmedtagare ses enligt banken som tryggt då två inkomster gör så att risken för att man inte ska kunna betala av lånet minskar. Samt att chansen att bli beviljat att lån med bra villkor också därmed ökar. Det är därför gynnsamt att ansöka om ett lån tillsammans med en annan part, exemeplvis din sambo eller vän. One Reply to “Hur du maximerar dina chanser att få bra lånevillkor”

Kommentarer är avstängda